Om Zekape

Hankatte

Hunkatte

Killinger

Kastrater

Tidligere kuld

Galleri

Om skovkatten

Kontakt

Links

Gæstebog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKOVKATTENS HISTORIE:


Højt oppe i de norske fjelde hvor alting dufter af fugtig jord, blæser en kold vind som går gennem marv og ben. Støvregnen gør alt vådt, koldt og klamt, men naturen er skøn, vidtstrakt og stille. Bag et stort gråt fjeldstykke, hvor der er en smule læ for den kolde regn, ligger en stor sammenrullet klump pels. Støvregnen samler sig langsom til dråber i pelsen og løber når de er blevet stor nok, over den glatte pels, og forsvinder ned i det mosbelagte underlag. Ligesom man er blevet overbevist om, at klumpen ikke kan være levende, rejser den sig, og det viser sig at være en stor flot Norsk Skovkat. Han strækker først benene så han kommer helt op på tæerne, dernæst krummes ryggen og til sidst ryster han hele kroppen, så de sidste dråber af regnen forsvinder fra pelsen. Han skutter sig lidt og gaber veltilpas trods de våde og kolde omgivelser. En sagte knurren kommer fra maven, men inden sulten kan blive stillet ligger der nogle timers koncentreret jagt foran ham. Måske kan hans fine hørelse opsnappe et sagte piv fra en mus, med hans skarpe syn opfanger han måske den hurtige bevægelse fra et egern eller også må han en tur ned til den kolde elv, for at forsøge sig med lidt fiskeri - For bare nogle få årtier siden var dette hverdagen for mange skovkatte, inden vi faldt for dens skønne temparament og smukke udseende, og tog dem til os som en højt elsket racekat.    

Skovkatten er i modsætning til mange af de andre katteracer ikke skabt af mennesker, men af naturens hårde udvælgelsesproces. Folkene på ødegårdende lærte hurtigt at værdsætte skovkattens evne til at holde stalde og kornlagre nogenlunde fri for mus og rotter. Specielt rotterne kom til kort hos den store selvsikre kat. Da pesten rasede, blev de katte der ellers havde levet en tryk tilværelse sammen med mennesker overladt til sig selv, og de gik ud i skovene, hvor kun de klogeste, største og stærkeste overlevede. Således har skovkatten udviklet høje ben, så den kunne færdes i snedækkede områder. Tæerne blev forsynet med snesko (lange hår mellem tæerne) der beskyttede trædepuderne mod forfrysninger. Bagbenene blev meget kraftige og muskuløse, således at den kunne springe op i træerne efter bytte, eller i sikkerhed, og halen blev lang og busket, således at den kunne fungere som "varmedunk" når skovkatten rullede sig sammen for at sove. Endelig blev pelsen lang, strid og vandskyende, så skovkatten ikke blev nedkølet i det våde og kolde klima.

I begyndelsen af 19-hundredetallet begyndte især kvinderne fra det bedre borgerskab at interessere sig for racekatte - i starten var det typisk angorakatte og siameserkatte, men efterhånden kom også andre racer til. I 1934 afholdt nordmændene en katteudstilling, hvor en meget erfaren dommer fra Tyskland dømte. Han var ikke særlig imponeret over de udstillede katte, men var derimod meget imponeret over de norske katte han mødte uden for udstillingshallen. Derfor opfordrede han nordmændene til at se lidt nærmere på den norske kat og få den godkendt som en ny racekat. Nu får man imidlertid ikke sådan bare lige godkendt en ny race, og først i 1976 lykkedes det at få den Norske Skovkat godkendt i FIFe. I første omgang uden certifikatstatus men allerede fra 1977 blev skovkatten udstillet på lige fod med alle andre godkendte racer. Til at starte med var der ikke mange skovkatte i Danmark, og der var ventelister hos de få opdrættere der fandtes, for at erhverve sig en skovkat. I dag er skovkatteren på godt og ondt en af de mest populære racer i Danmark.

Til trods for, at skovkatten kun har været godkendt som udstillingskat siden 1976, har den ændret meget  udseende undervejs. For at bedre mulighederne på udstillinger, er der avlet frem mod langt mere ekstreme katte, end den kat der kom fra den vilde natur. Dette skyldes tanken om, at hvis store ører er godt, så er mega-store ører bedre, og da katten skal have en lige profil, så må en lang lige profil være bedre osv.

     Skrevet af Hanne Nielsen, Frejkatten

 

Tilbage til infosiden

www.zekape.dk - copyright © Zekape Norwegian Forest Cats 2008 - mail: kontakt@zekape.dk
Webmaster Zekape - please do not copy any of the websites content, without asking us first